Gyakori kérdések

Pszichiáter vagy pszichológus?

A pszichiáter orvosi diplomával rendelkezik, általában gyógyszeres kezelést folytat. A pszichológus nem orvos, nem foglalkozik gyógyszerezéssel. A pszichológusok ötéves képzés során szerzik meg diplomájukat, majd további specializációkat is elvégezhetnek. Pszichológusokkal az élet számos területén találkozhatunk, pl. az óvodában, vállalatoknál, az élsportolók körében, stb. A pszichológusok a diploma megszerzése után szakvizsgával specializálódhatnak különféle területeken: pl. munka- és szervezetpszichológus, tanácsadó szakpszichológus, vagy klinikai szakpszichológus, stb. Amikor döntünk, hogy pszichiáterhez vagy pszichológushoz fordulunk, fontos a probléma súlyosságának mérlegelése: egy enyhébb szorongásos, hangulati, életvezetési probléma esetén elég, ha egy pszichológust keresünk fel. Viszont komolyabb, pszichiátriai problémák esetén érdemes pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus segítségét kérni. Ha a problémát súlyosnak látom, javasolni fogom e szakemberek felkeresését is.

Mi történik a felnőttek konzultációja során?

A pszichológus egy olyan semleges szakember, aki kérdéseivel, felvetéseivel és visszajelzéseivel segít új megvilágításba helyezni a problémát. Senki ne várja, hogy az első alkalom után megkapja receptre felírva a teendőket, és máris jobbra fordul minden. Ehelyett egy hosszabb, ám izgalmasabb és tartalmasabb utazásban vehet részt. Erre az egészséges és sikeres embereknek is szüksége lehet. Szerencsére mind ritkább az a fajta megbélyegző hozzáállás, hogy szégyen lelki problémákkal foglalkozó szakembert felkeresni. Mindannyiunk életében bekövetkeznek előbb-utóbb krízisek, elakadások, felgyülemlő problémák, épp hogy előrevivő, ha ezekben a helyzetekben képesek vagyunk segítség késére, ahelyett, hogy megvárnánk, amíg a problémák már elhatalmasodnak felettünk.

Az egyéni konzultáció a segítő szakemberrel létrejövő kapcsolatra épül. Felnőttek esetében az első találkozás magában foglalja a probléma felderítését, megbeszélését. Ezen kívül szó esik a  kliens legfontosabb kapcsolatairól, munkájáról, életvezetéséről. Ezek részletes megbeszélését követően a klienssel közösen a számára fontos, vágyott célokat állítunk fel, amelyek megszabják a foglalkozások irányát. Ez azért is fontos, hogy a befejezéskor látható és összehasonlítható legyen a haladás a kezdeti állapothoz képest. Komoly fejlődésen megy keresztül valaki a pszichológusnál töltött ülések során. A foglalkozások során zajló önismereti munka segít feltárni a gátló tényezőket, valamint a fejlődést, megküzdést segítő erőforrásokat egyaránt, letisztulnak, az érzelmek és az önbizalom fokozódik. Az alkalmazott módszer az adott problémától függ. Mindehhez a kliens aktív munkájára, erőfeszítésére, folyamatos motivációjára is szükség van. A találkozások alatt elfogadó, megtartó légkörben, egy biztonságos kapcsolatot megtapasztalva a kliens elindulhat azon az úton, amely során korábbi, előnytelen problémamegoldó mintázatait kicserélheti olyanokra, amelyek jobban támogatják őt a mindennapokban és a céljai elérésében. „Ne halat adj az éhezőnek, hanem tanítsd meg halászni.” – tartja a mondás.

Hány alkalommal szükséges eljönni pszichológushoz?

Minden probléma, élethelyzet más, ezért az első találkozás végén megbeszéljük, hogy hány alkalomra szerződjünk. Hosszan fennálló probléma esetén természetesen a kezelés is több időt vesz igénybe. Ha csak egy fizikai sokkhatásra gondolunk, ami a testünket éri pl. kéztörés, annak is megvan a maga gyógyulási ideje, amit be kell tartani ahhoz, hogy újra megfelelően tudjon funkcionálni. Ahhoz hogy a lelki sebeink begyógyuljanak, leépítsünk rossz szokásokat és helyettük újakat sajátítsunk el, önbizalmunk megerősödjön, elfogadjuk önmagunkat stb. egyénre szabott idő szükséges – a lélek dolgai nem mindig reagálnak az akarat varázsütésére.