Stresszkezelés – autogén tréning

AUTOGÉN TRÉNING

Fáradt? Feszült? Nem találja lelki békéjét?

Szeretne képessé válni az ellazulásra gyógyszerek nélkül, de nincs hozzá elég türelme, vagy nem tudja, hogyan kezdjen hozzá?

Azoknak az embereknek, akik harmóniában, békében élnek önmagukkal, megfigyelhetően van egy napi gyakorlatuk arra, hogy fenntartsák lelki egyensúlyukat. Van, aki imádkozik, meditál, sétál, vagy gyönyörködik a természetben. Közös bennük, hogy időt és teret adnak a lecsendesedésnek, amikor kapcsolatba lépnek lelkük belső szentélyével. Egyszerűen megtanulnak ellazulni, hogy meghallják bölcsebb, intuitív belső hangjukat, ami ha az élet túl zajossá, hektikussá válik.

Az autogén tréning egy olyan relaxációs módszer, melynek célja az izomellazítás megtanulása, ami magával hozza a lelki lecsendesedést. A mindennapi rohanás, állandó megmérettetések, sikerek, kudarcok, váratlan  nehézségek, görcsös akarás és a teljesítménykényszer tehetnek minket saját testi-lelki feszültségünk rabjává. A relaxáció szó eredeti jelentése: „elengedni a rabot”. Így aki elsajátítja ezt a módszert, egy olyan életre szóló kulcsot kap a kezébe, amellyel önmagát tudja felszabadítani a negatív érzelmek gúzsba kötöttsége, bezártsága alól, és önmaga válik élete irányítójává.

Az autogén tréning módszerének lényege, hogy a testi ellazulás, a figyelem befelé fordítása révén eljutunk a lélek ellazulásához, nyitottsághoz, valamint önmagunk jobb megismeréséhez és elfogadásához. Az autogén tréning ellenőrzött, tudományosan megalapozott, az egyik leghatékonyabb stresszkezelő módszer. Kiváló alvászavarok, koncentrációs problémák esetén, fájdalomcsillapításban, sokféle betegség kialakulását megelőzhetjük általa, mivel rendszeres gyakorlása a hatékonyabb feszültségcsökkentés által hozzásegít az immunrendszer erősödéséhez. 15 alkalom alatt, heti egyszeri találkozás során sajátítható el egyéni formában, csoportosan kb. 12 alkalom szükséges. Ahhoz, hogy beépüljön az ember életébe, napi 5-15 perces otthoni relaxálás szükséges. Mivel az autogén tréning az egyén saját testével való kapcsolatteremtésén alapul, valamint gyakorlással és az ehhez kapcsolódó élményfeldolgozással történik, ezért eredményessége nagymértékben függ a személy elköteleződésétől és motiváltságától. A rendszeres alkalmazása révén az ellazult állapot könnyen elérhetővé és igen pihentetővé válik.

További információk megtalálhatók a Katedra c. havilapban megjelent írásomban (4.-7.old): http://hu.scribd.com/doc/115666764/Katedra-2011-2012-Junius