Tarts Szorosan párkapcsolati tréning

Tarts szorosan: Kapcsolatépítő beszélgetések egy 8 találkozásból álló kiscsoportos párkapcsolati tréning, amely az Érzelmekre Fókuszáló Párterápia (ÉFT) elméletén és gyakorlatán alapul. Az első találkozás a szerelem új tudományára és annak elméleteire összpontosít. A következő 7 találkozás arra szolgál, hogy segítsen a pároknak megvalósítani és kiaknázni Sue Johnson: Ölelj át! című könyvében ismertetett hét beszélgetést, amelyet videó bemutató és helyszíni páros, valamint otthoni gyakorlatok révén segítünk elő.

Az Érzelem Fókuszú Terápia (ÉFT) tudományosan tesztelt párterápiás modell, amely kiváló, tartós eredményeket tud felmutatni: a párkapcsolati nehézségek csökkentésének szisztematikus és hatékony eszköze, amely elősegíti a pár tagjai közti bizalom és intimitás helyreállítását. A módszer kifejlesztője Dr. Sue Johnson Kanadában élő klinikai szakpszichológus. Célja lehetővé tenni a párok számára nemcsak a konfliktusok és a távolság csökkentését, hanem a kapcsolat átalakítását szeretetteljesebb és biztonságosabb kötelékké. Az ÉFT módszer szerint a párkapcsolati problémák oka a biztonságos érzelmi kötődés megszűnése, illetve azok a negatív kapcsolati mintázatok (ördögi párbeszédek), amelyek állandósítják a fennálló problémát. A sürgető érzelmi jelzések, amelyek célja eredendően a másik közelebb hívása vagy a konfliktus enyhítése, idővel eltorzulnak, és kritika,  harag vagy a látszólagos közöny képében lesznek jelen. Mindezek nyomán a negatív kapcsolati spirál megrendíti a bizalmat és folyamatosan súlyosbítja a pár mindkét tagjának természetes sebezhetőségét, magányosságát. Az ÉFT segít a pároknak fölébe kerekedni a negatív táncnak, tisztázni egymás között a kötődési igényeket és félelmeiket tükröző érzelmi jelzéseket oly módon, hogy a pár másik tagja képes legyen szeretettel és együttérzéssel reagálni. A biztonságos kötődés ezen új érzelmi élménye, annak megtapasztalása, hogy a másik HOZZÁFÉRHETŐ, VÁLASZKÉSZ és ÉRZELMILEG BEVONÓDÓ /angolul A.R.E. – Accessible, Responsive, Engaged/ átalakítja a szerelmi kapcsolatokat. 

Tarts Szorosan párkapcsolati tréning

A Tarts Szorosan (Hold Me Tight ) tréning tehát az ÉFT elméletére és terápiás módszertanára épül, annak rövidített minden pár számára elérhető, logikusan felépített változata.  Párkapcsolat gazdagító, kiscsoportos tréningprogram, mely mindazon párok számára kínál egy jól felépített, strukturált 8 lépésből álló programot, akik szeretnék elmélyíteni a párkapcsolatukat, közelebb kerülni egymáshoz, hatékonyabban együtt megoldani aktuális nehézségeket. 

A 8 hét alatt a párok az alábbi párkapcsolati témákban mélyülhetnek el, videófelvételen végigkísérhetik egy amerikai pár üléseit a Tarts szorosan tréningről, majd kidolgozott tematika alapján van lehetőségük kettesben végigbeszélni az egyes kérdéseket. A vezető ehhez segítséget nyújt, be-bekapcsolódva a páros beszélgetésbe, támogatva a folyamatot, az intimitás megsértése nélkül. A párok az egyes témáról csak egymással és a vezetővel beszélnek, a közös térben az intim részleteket nem kell megosztaniuk. Csak a folyamatok általánosabb értékelésére kerül sor, így a titoktartás, a bizalmi légkör mindvégig biztosítva van. A találkozások kis csoportban, maximum 3 pár részvételével zajlanak.

Az egyes találkozások témái:

 1. A szerelem és a kötődés megértése
 2. Hogyan fut zátonyra a szerelmünk? Az ördögi párbeszédek
 3. A fájó pontok megtalálása az ördögi párbeszédekben
 4. A hibák megtalálása és egy biztos bázis megteremtése
 5. Hogyan váljunk nyitottá és válaszkésszé? A Tarts szorosan beszélgetés
 6. A sérelmek megbocsátása és a bizalom újraépítése
 7. Kötődés szex és érintés útján
 8. Hogyan tartsuk életben a szerelmet és hogyan ápoljuk a kapcsolatunkat?

A Tarts szorosan program azon az elképzelésen alapul, hogy a romantikus kapcsolatban élő párok közti hosszú távú szerelem nem csupán lehetséges, hanem születésünknél fogva mindannyiunkat megillető jog és hogy erősebb emberekké válunk, ha biztos menedéket és támaszt találunk szerelmünk karjaiban. A program célja, hogy segítséget nyújtson a pároknak szerelmi kapcsolatuk javításában, erősítésében és folyamatos továbbfejlesztésében. A párok megismerik a párkapcsolati kötődés természetét, saját kötődési stratégiáikat, és egymást segítve kialakíthatják a biztonságos kötődést, amely nélkül tartós, bizalmon alapuló szeretetteljes kapcsolat nem tartható fenn.

A program végére a résztvevők:

 • Jobban megértik a romantikus szerelem logikus természetét, illetve a kapcsolatot meghatározó sorsdöntő eseményeket és pillanatokat.
 • Jobban megértik saját maguk és párjuk érzelmi reakcióit és szükségleteit.
 • Képesek lesznek megragadni és irányításuk alá vonni a negatív kapcsolódási mintáikat, amelyek fájdalmat okoznak és távolságot teremtenek közöttük.
 • Képesek lesznek létrehozni és megélni a megnyílás és válaszadás biztonságos köteléket teremtő pozitív pillanatait. 

  Évek óta, a világ számos pontján sikerrel megvalósított “Tarts Szorosan” kurzusokról bővebben, angol nyelven, az alábbi honlapon olvashatók információk: http://www.iceeft.com/index.php/hold-me-tight

Ellenjavallat: az egyik fél függőségben, pszichiátriai betegségben szenved, bántalmazás van a kapcsolatban.

Szeretettel várok mindenkit, aki tenni szeretne párkapcsolati boldogulásáért!