Meditáció és szimbólumterápia

„Az vagyok, amit (akit) imaginációm varázsol, vagyis amit (akit) életképzeletemmel magamnak szánok és amire magamat méltónak találom.“ Hamvas Béla

A meditációk során két féle módszert használok. Az egyik módszer kidolgozója mentorom, Dr. Horváthné Schmidt Ilona klinikai szakpszichológus - itt ellazult állapotban belső képekkel dolgozunk, a bennünk élő család megismerése, erősítése, integrálása történik. A belső kapcsolatok erősítését követően pszichés gócok oldását segítő meditációkkal dolgozunk. Foglalkozunk a hiányok feldolgozásásval és további negatív érzelmek (bűntudat, szégyen, kisebbrendűség) átlalakításával és elengedésével - a belső gyermek, a belső serdülő, a bennünk lévő felnőtt és bölcs énrészeink által.

A másik módszer az autogén tréning felső foka – ez az ún. szimbólumterápia, amely során a pszichés problémák feltárása és feldolgozása történik. Ezzel a módszerrel ellazult állapotban képeket/szimbólumokat jelenítünk meg lelki szemeink előtt, strukturált, tematikus módon, illetve a felmerülő problémáknak megfelelően - például saját szín, kulcs, kard, csomó, virág stb.

A szimbólumterápia alkalmazása rávezeti az egyént a saját tudattalanja felé vezető hídra, ahonnan ellazult állapotban lebocsájtja a merítő edényét a mélységekbe. A felszínre hozott, tudattalanból kifogott érzés jelképként mutatkozik meg - csakúgy, mint az álmok nyelvezete. Ez pedig a felhozatallal úgy jár, mint a mélytengeri hal, amely a normál légnyomáson elveszti színeit és elpusztul. A szimbólum tehát felhoz és felold, megsemmisít valamit a mélységi feszültségtartalmakból. Ezáltal a tudatos szinteken is változások, energiaátalakulások mennek végbe. A szimbólumterápia egy fokozatos hídépítés, hogy a kliens biztonságos módon, számára megfelelő tempóban hozzáférhessen azokhoz a korai sebekhez, amelyek felnőttkorban, mint alattomos, pusztító erők működnek benne. A belső képekkel történő munka teszi lehetővé a kliens számára a probléma megértését, számára legmegfelelőbb megoldását és hatásainak integrálását, ezzel pedig egy új lelki egyensúly létrehozását. Ebben az állapotban az érzelmi agy, a jobb agyfélteke kap teret, ami elősegíti a kreatív megoldások megjelenését. Így tudjuk elérni, hogy a probléma akadály helyett a személyiség fejlődését, oldódását, nyitottabbá válását, és a kiteljesedést szolgálja. A szimbolikus munka által rátalálunk életünk ismeretlen, még ki nem bontott területeire.